dimarts, 24 de gener de 2012

August de Prima Porta

Títol: August de Prima Porta
Autor: desconegut
Cronologia: 19 aC (còpia en marbre 14dC)
Localització (original i actual): Roma, vil·la de Gallina Banca

Context històric:
La còpia en marbre de l’August de prima Porta va ser feta durant període Imperial, durant la “Pax romana”. Època durant la qual es van aturar les campanyes militars i disposaven de diners per fer obres públiques i romanitzar els territoris conquerits. Aquest és el temps en que l’imperi va arribar a la seva màxima expansió territorial i prosperitat.
Aquesta escultura es va trobar a les excavacions fetes a Prima Porta, tot i que se sap que hi va haver una escultura original feta en bronze.


Anàlisi formal:
 • Material: l’original era de bronze i la còpia va ser feta en marbre.
 • Forma: exempta.
 • Tècnica: l’original era fosa i la còpia era una talla.
 • Tipologia: dempeus.
 • Descripció: home descalç vestit amb una túnica que li passa per davant de la cintura i la recull amb el braç esquerra i amb cuirassa, i presenta el braç dret alçat. Sota la cama hi ha un dofí i un cupido que a l’originària no hi és.
 • Composició: oberta. Predomina la verticalitat, a més podem veure una diagonal del peu esquerra al braç dret. Va ser feta per ser vista frontalment. Hi ha contraposto. Podem observar la tècnica dels draps molls i a més hi veiem el cànon de bellesa de Policlet. La cara no està idealitzada com feien els grecs, l’escultura té la cara jove però és la del model (l’emperador August). Intenta ser realista i també és molt detallista. Estava policromada.
 • Expressivitat: reflecteix l’actitut de l’emperador, sobretot confiança amb ell mateix. Veiem com el seu rostre mostra seguratat i a més podem apreciar que no està idealitzat, sobretot es veu el realisme en els cabells.
 • Llum: trobem clarobscurs a la capa, tot i que la resta de l’escltura té la llum repartida uniformement.

Anàlisi estilístic:
 • Estil: romà imperial
 • Característiques:  eclecticisme (barreja d’influències) que mostra una gran influència etrusca al mostrar l’intent d’assemblar-se al model, frontalitat, ús de materials nobles, monumentalitat, ús del cànon de bellesa.
 • Antecedents: l’estatuària funerària etrusca i l’escultura grega, concretament amb el Dorífor de Policlet.
 • Influències: l’August es va convertir en un model a seguir per la representació dels altres emperadors

Funció i significat
 • Funció: política, propagandística i estètica. Se suposa que va ser encarregada per la dona d’August.
 • Tema: August vestit de militar. Està descalç perquè la còpia va ser feta quan ell ja estava mort i per tant ja estava divinitzat, cosa que també es veu amb el dofí i Cupido, que ens recorda a Venus.
La cuirassa que porta té uns relleus que poden ser interpretats ja que hi surt Tiberi rebent trofeus que representen la rendició de les zones pacificades, a la part dreta la Gàl·lia i a l’esquerra Hispania, territoris representats per dones. Tiberi va acompanyat per la Lloba Capitolina. A la part superior podem observar Apol·lo portant un carro i a la part inferior hi ha Diana, déus protectors d’August.
Els romans el que volien era deixar constància dels seu actes reglorificant-lo.


8 comentaris:

 1. Por que Augusto tiene esa pose
  I por que le acompañan Cupido i un delfín

  ResponElimina
  Respostes
  1. por que no eran geis como tu XD jajajaj salu2

   Elimina
  2. MUCHO TEXTOOOOO papaaaaaa i'm a back aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

   Elimina
  3. Es la típica pose con la que se representaban a los emperadores, y las dos pequeña estatuas hacen referencia a sus antepasados, realmente no son muy relevantes en la obra.

   Elimina
 2. pringaos que no sabeis nada no teneis cultura asquerosos de mierda

  ResponElimina
 3. gracias me a servido para classe, ahora se decir pringaos en lugaar de pringados

  ResponElimina