dimarts, 22 de novembre del 2011
EL PANTEÓ
Títol: Panteó
Autor: desconegut
Cronologia: 27aC. Reconstruït del 118 al 125 dC
Localització: Roma
Context històric:El Panteó va ser construït durant període Imperial, durant la “Pax romana”. Època durant la qual es van aturar les campanyes militars i disposaven de diners per fer obres públiques i romanitzar els territoris conquerits. Aquest és el temps en que l’imperi va arribar a la seva màxima expansió territorial i prosperitat.
La construcció inicial del Panteó va ser el 27 aC, encarregat per Agripa, la mà dreta d’August. Anys després hi va haver un incendi que va cremar l’edifici, que anys després va ser restaurat per Domicià, tot i que no va ser reconstruït fins l’any 118 dC per Adrià. L’arquitecte de la reconstrucció segurament va ser Apol·lodor de Damasc.
Anàlisi formal:
-Material: formigó, marbre, maó
-Sistema constructiu: arquitravat i voltat
-Elements de suport: Una façana amb un pòrtic octàstil amb columnes corínties. A l’interior vuit pilars de contenció que aguanten la pressió del tambor de tres pisos i els murs del tambor que combina el formigó amb tres sèries superposades d’arcs de maons.
-Elements suportats: A la façana principal trobem un entaulament amb arquitrau, fris i cornisa. Rematat per un frontó i una coberta inclinada a dues aigües. Sobre la cel·la hi ha una cúpula hemisfèrica amb un òcul.
-Espai exterior: Hi havia el projecte de construir una gran plaça porticada al voltant del Panteó, cosa que no deixaria veure el cilindre del tambor , que visualment no és bonic ja que no presenta cap tipus de decoració. Aquest consta de tres pisos que amaguen la base de la cúpula. El temple es trobava sobre un podi, però al aixecar el nivell del terra va quedar gairebé a la mateixa altura. El frontó de la façana principal no està decorat però té una inscripció en llatí dedicada a l’emperador Agripa, qui va encarregar construir el Panteó. Diu així: “Marc Agripa, fill de Luci, cònsol per tercer cop, el va fer”.
El pòrtic format per 16 columnes de capitells corintis i base de marbre blanc (pòrtic octàstil + 8 columnes més a l’interior del pòrtic).
-Espai interior: Presenta una única cel·la de planta circular amb una sola entrada, el pòrtic octàstil. Hi ha vuit pilars que aguanten la cúpula, entre cadascun d’aquests hi ha una petita capella dedicada a un déu. Aquestes tenen columnes a davant amb la única funció de decorar i amagar els pilars i tot el sistema de càrregues que sosté l’edifici (murs gruixuts) Aquestes columnes decoratives són com un homenatge a l’arquitectura arquitravada grega. A més tot l’interior està recobert amb marbres i materials nobles. Al segon pis hi ha petites finestres. A continuació Trobem la cúpula, formada per 5 fileres de cassetons amb 28 cassetons cadascuna que es van fent més petits a mida que pugen i s’acosten a l’òcul, una finestra circular d’uns 9m de diàmetre a dalt de tot de la cúpula, amb la funció d’il·luminar i ventilar. Simbolitza el Sol i durant tot el dia la llum va fent la volta i il·luminant tots els cassetons. Aquest òcul es cobria amb làmines de alabastre per protegir l’interior de la pluja.
Anàlisi estilístic:
-Estil: Romà Imperial. Presenta característiques de l’arquitectura grega, com són les columnes, el pòrtic i tota la decoració interior. També es veu la influència dels Tholoi grecs (temples circulars dedicats a herois). D’influència oriental trobem la cúpula i els arcs.
Per tant trobem que hi ha eclecticisme, és a dir, una barreja de diferents influències de les cultures que més els van interessar. Això reflexa el sentit pràctic dels romans, agafen les tradicions constructives que els hi semblen millors dels diferents territoris conquerits. L'Eclecticisme es la principal característica de l’arquitectura romana degut a la gran extensió del seu imperi.
-Antecedents: Els Tholoi grecs. Temples petits, rodons, dedicats a herois i l’arquitectura grega en general
-Influències: Artistes del Barroc i del Renaixement utilitzaran cassetons i cúpules.
Funció i significat
-Funció: El Panteó és un edifici amb funció religiosa, perquè era per rendir culte a tots els déus de l’Olímp tal com indica el seu nom (Pan= tot / theos= deu), inclosos els emperadors anteriors, ja divinitzats. Tot i axò els 7 àbsis estan consagrats a les set divinitats celestes, el Sol, la Lluna, Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn. Dónen especial importància a Venus i Mart, la deessa de bellesa i el déu de la guerra, que simbolitzen el poder de Roma. També tenen funció propagandística,ja que el va encarregar l’emperador Agripa per tal de demostrar el poder i la bellesa de l’Imperi romà.
-Tipologia: Temple
-Interpretació: La cúpula simbolitza la volta celeste. L’òcul de la cúpula simbolitza el Sol, que és el centre de l’Univers, com ho era Roma en aquell moment. Els 28 cassetons simbolitzen els dies del cicle lunar i hi ha cinc cercles perquè el sistema planetari antic en tenia cinc.
Aquest temple era dedicat a tots els déus i també als emperadors que havien estat divinitzats.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
molt útil gràcies
ResponEliminaUtilize las comas, señor.
EliminaMoltes gràcies. Ajuda molt.
ResponEliminaGran reseña de los aspectos faciales de kiko matamoros es digno de admirar
ResponEliminaERES FUEGO ERES PASIÓN GRACIAS
ResponElimina