dijous, 15 de març del 2012

Sol ixent Impressió


Autor: Oscar Claude Monet
Cronologia: 1872
Localització: Museu Marmottant (París)
Context històric: Segona meitat del segles XIX. Ens trobem en la segona revolució industrial, una època de canvis i innovacions tecnològiques. També hi ha canvis en la manera de viure i de pensar. La religió deixa de tenir tant de pes. El 1870 comença la 3a República que posa fi al govern de Napoleó III. També aquest mateix any ens trobem la guerra entre França i Prussia que provoca que molts pintors marxin a Anglaterra on coneixeran elos paisatgistes anglesos .
Un dels nous invents és la fotografia però no té color, per això amb la pintura donen més importància al color (ja no és important ser realistes, el realisme ja el trobaran amb la fotografia) . Una altra innovació són els estudis de la teoria del color.
Aquesta obra és la que dona nom al moviment impressionista després de que un crític d’art la critiqués.
Anàlisi formal
Descripció: Paisatge marítim, concretament al Port de l’Havre, hi ha tres bots i les aigües són tranquil·les. És el moment en què surt el sol.
Suport: Tela
Tècnica: Oli
Predomini absolut del color per sobre de la línea, hi ha l’absència de dibuix i està fet a base de pinzellades soltes i taques de color.
Color: Predomini dels colors freds (blaus, violeta, gris...) que contrasten amb el taronja del sol, el seu reflex i el cel. Utilitza dos colors contraris, el blau i el taronja.
la barreja de colors es fa a la retina.
Pinzellada: solta. brillant i dinàmica
Llum: La llum és molt important, mitjançant la pinzellada solta la intenta captar sobretot el reflex de la llum del sol sobre l’aigua. El que més li interessa és captar la llum i l’atmosfera
la juxtaposició de dues tonalitats complementàries fa que la intensitat de les dues sigui més gran, cosa que permet abandonar el sistema del clarobscur.
Profunditat: S’aconsegueix amb el paisatge del fons, la situació dels tres bots i amb el reflex del sol.
Composició: El sol seria el punt de fuga, el que ens crida més l’atenció. El sol divideix el quadre en dues meitats però no de forma simètrica. Els tres bots formen una diagonal. Al fons també hi trobem una línea horitzontal i moltes verticals que representen els pals de les veles dels vaixells i les xemeneies de les fàbriques. Aquestes línies estan molt difuminades, desdibuixades per la boira.
Tractament de la figura humana: Esquematitzada.

Anàlisi estilístic
Estil: Impressionisme
Característiques: Pintura a l’aire lliure, pinzellada solta, a base de taques, gran importància de la llum, aparença successiva (pinten el mateix tema repetidament, amb sol, em pluja, amb boira, etc.), desaparició del dibuix, coloració de les ombres, etc.
Antecedents: Paisatgistes romàntics anglesos i Monet.
Influències: Resta d’impressionistes, postimpressionistes i avantguardistes posteriors.
Altres autors impressionistes són: Monet, Renoir, Degàs.

Funció i significat
Tema: En el quadre hi apareix el sol sortint en el port de Le Havre, però el que realment vol l’autor no és ensenyar el port, sinó ensenyar la llum del sol reflectint-se al mar.
Funció: Estètica, amb objectiu de vendre-la i crear un nou llenguatge pictòric

Aquesta obra va ser presentada en una exposició l’any 1874. Monet l’havia titulat només Impressió però al redactar el catàleg van afegir-hi l’aclariment de Sol ixent .
un crític d’art, basant-se en aquest quadre va titular irònicament la seva crítica “Exposició dels Impressionistes” i és així com aquesta obra va donar nom al moviment.

25 comentaris:

  1. sOi de la escola pia de calella eres mu vago no as exo bien el comentario, te faltan muxas cosas por desir, esto en mi puta escuela es un suspenso como una casa, aver si nos lo curramos mas tt, jaja saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. has buscado alguna vez un hotel por internet? has visto la cantidad de precios diferentes que hay para una sola habitación? en trivago puedes encontrar tu hotel ideal al mejor precio

      Elimina
    2. primero aprende a escribir luego critica

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. el mmmmmmm es que te están dando por el culo. Esto esto en las pau es buena nota.
    Pero no se si te lo cuentan bien en el colegio de retrasados al que vas. Jjajajajajaj

    ResponElimina
  5. Hola es aqui la reunion de retrasados? Gracias de antemano

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, pr es dentro de un par de años, perdon por decirlo tarde

      Elimina
  6. El subnormal que escriba mas subnormaladas lo mato

    ResponElimina