dimecres, 29 de febrer del 2012

ELS PRIMERS FREDS

.
ELS PRIMERS FREDS
MIQUEL BLAY



context històric
2ª meitat del segle XIX.
1892. Restauració Borbònica, després del Sexenni Democràtic. Torn pacífic entre Conservadors i Liberals. Falsejament electoral. Descontentament de la població. Inici del desengany a Catalunya, com a resposta sorgiran moviments per diferenciar-se de la resta de l'estat. Culturalment la Renaixença i políticament el Catalanisme polític. Socialment i econòmicament Catalunya és molt diferent de la resta de l'estat L'art que es fa a Catalunya també es vol diferenciar del que es fa a Espanya i evolucionarà cap al modernisme.
Miquel Blay també evolucionarà cap al Modernisme, aquesta obra però és dels seus inicis i té més trets del realisme. Amb el realisme els artistes prenen consciència dels problemes derivats de la industrialització i han de mostrar la crua realitat. L’art ha de servir per denunciar les injustícies socials dels sectors més marginats que ha provocat la nova era industrial.



Anàlisi formal
marbre / talla / exempta / grup
descripció: Home nu vell assegut amb la cara molt trista que mira endavant i nena també nua i asseguda que busca la protecció de l'avi (a qui mira)
composició: tancada. Avi, composició quasi simètrica, només una lleugera inclinació del cap i d'una cama, format pràcticament per angles i línies rectes. La nena en canvi, té una composició més asimètrica i formada bàsicament per línies corbes.
Moviment: avi més estàtic , nena més moviment (s'acosta a l'avi, fregament dels peus...)
molt de realisme, minuciositat en l'anatomia de l'ancià, textura de la pell, plecs de la cara....
expressivitat: molt expressius ,rostre de l'avi desesperació, resignació..., nena indefensió, tendresa... i no només són expressius els rostres, també ho són per exemple les mans de l'avi o els peus de la nena
llum: escultura polida. Difumina la llum i augmenta la sensació de fred Cara de la nena sfumatto , difuminada, realça les seves formes suaus



Estil
Realisme: no busca la bellesa sinó la realitat tal com és (cos de l'avi...) / figura humana com a centre d'interès/ pretén fer una denúncia social o fer reflexionar , consciència social / la realitat ja és bella en ella mateixa
Realisme però també Simbolisme (símbol de la indefensió, la vulnerabilitat...) i Modernisme (portar la modernitat a Catalunya, distingir-se de la resta de l'estat)



antecedents: Dominique Jean Huges i la seva obra Edip a Colonna, tot i que en aquesta les figueres representen a Edip i la seva filla Antígona i van vestides. També Hernry Chapu, mestre de Blay. També Rodin en el tractament dels volums i la musculatura i el tractament inacabat (non finito) del rostre de la nena
influències: Josep Llimona i Enric Clarassó
Altres obres de l'autor: grup escultòric al·legòric de la música popular del Palau de la Música Catalana

Interpretació:
significat
El tema representa a un home vell i una nena asseguts en un banc amb un evident sofriment extrem. El vell intenta protegir la nena, sobreposant-se al seu patiment.
Quant al significat o contingut , Els primers freds va més enllà d’una escultura anecdòtica per representar la feblesa de l'ésser humà en dues etapes de la seva vida: la infantesa i la vellesa. L’autor vol fer-nos reflexionar sobre les dificultats i la cruesa de la vida i per això utilitza la gran expressivitat dels personatges, nus. L’ancià presenta una musculatura robusta que recorda la força d’anys enrere, però la seva mirada, encarada a l’espectador, el seu cos encorbat resumeixen la seva feblesa actual.
La nena, delicada i tendra, mostra una actitud d’indefensió i temor. La nuesa dels personatges augmenta la seva indefensió. Blay aconsegueix una representació idealitzada del patiment humà.
Indefensió, fragilitat i vulnerabilitat en aquestes dues etapes de la vida, la vellesa i la infantesa.



Funció
La funció útil és estètica, la va esculpí per presentar-la en un concurs (a l'Exposició nacional de Madrid el 1892) i adquirir fama
la funció simbòlica és expressiva ja que simbolitza la pobresa, marginació i per tant representa una denúncia social.
Pretén fer reflexionar sobre les dificultats i la cruesa de la vida







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada