dimarts, 8 de maig del 2012


PAVELLÓ ALEMANY

Autor: Ludwing Mies Van der Rohe
Cronologia: 1929
Localització: Barcelona

Context històric:
El 1929 a Barcelona es feia l’exposició universal a Barcelona i el Pavelló Alemany seria el que representaria Alemanya. En aquella època a Barcelona hi havia la dictadura de Primo de Rivera, són els últims anys i hi ha una forta oposició al dictador. Anys previs a la II República. A nivell mundial hi havia el Crac del 29. Crisi econòmica que comença als EEUU però que també afectarà a Europa
Pel que fa a Alemanya estaven en període d’entre guerres (entre la 1a i la 2a Guerra Mundial) i volien representar, amb el Pavelló Alemany, una nova Alemanya transparent, perfecte i austera (Alemanya Republicana).
Anàlisi formal
Material:
Marbre travertí, ònix, vidre, acer inoxidable i granit.

Sistema constructiu: materials industrials.

Elements de suport: 8 pilars d’acer inoxidable disposats en retícula. També hi ha murs i envans però que no tenen funció de suport.

Elements suportats: coberta plana i horitzontal que sobresurt de l’estructura, formant un sota cobert.

Espai exterior: predomini de la línia horitzontal . S’aixeca damunt d’un petit pòdium. L’escala d’accés no et porta  a la porta principal sinó a davant de l’estany, i s’ha de girar a la dreta per tal d’entrar a l’edifici. A davant hi ha un estany més gran i a la part de darrere n’hi ha un altre de més petit. Al darrere també hi ha una escultura femenina de bronze anomenada Demà. Destaca l’horitzontalitat.

Espai interior: no hi ha res tancat, és una planta lliure i no hi ha habitacions. Els diferents envans fan la funció de  sales d’exposició i el mobiliari el formen butaques i cadires dissenyades expressament per l’exposició universal. Les butaques són les famoses butaques Barcelona dissenyada pel mateix Mies Van Der Rohe.

La decoració s’aconsegueix mitjançant els colors dels marbres ( sobretot ), pel vidre i l’acer inoxidable. La decoració és molt austera, minimalista...

Estil
És racionalista de la Bauhaus (escola de disseny que es va crear a Alemanya després de la I guerra mundial la qual va ser tancada per Hitler)

Autors importants de la Bauhaus: Le Corbusier i Gropius.
Dins de la Bauhaus l’estil important és el racionalisme. Les característiques més importants són: simplicitat de les formes, volums simples, rebutja la decoració, austeritat i funcionalitat.

Antecedents: Minimalisme japonès

Influències: arquitectes del s. XX

Altres obres de l’autor: La butaca Barcelona, i de la mateixa escola la Villa Saboya de Le Corbusier

Funció i interpretació:

Funció: Edifici civil. Va ser construïda només pensat per ser la seu d’Alemanya a l’exposició universal de Barcelona de l’any 1929, no tenia cap més funció i per això un cop acabada l’exposició es va enderrocar. Després una sèrie d’arquitectes van demanar de tornar-lo a construir. Es reconstrueix l’any 1986
Gran contrast amb els edificis catalans fets fins el moment.

Símbol: l’Alemanya austera de després de la I Guerra Mundial i en el context de l’exposició universal havia d’acollir la recepció oficial feta al rei Alfons XIII per les autoritats alemanyes (la cadira Barcelona va fer de tron)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada