diumenge, 20 de maig del 2012


MAMAN


AUTOR: Louis Bourgeois

LOCALITZACIÓ: Guggenheim Bilbao

CRONOLOGÍA: 1999

CONTEXT HISTÓRIC:

Segones avantguardes artístiques. És una década d’expansió económica, la bombolla inmobiliaria està en ple boom. Hi ha una constant globalització i Internet agafa un protagonisme enorme.També importants avenços tecnològics
La vida de l’artista també és important per entendre la seva obra: traume infantil al descobrir que el seu pare s’entenia amb la seva institutriu, que va intentar ocupar el lloc de la seva mare quan aquesta va morir

ANÀLISI FORMAL:

Descripció: és la figura d’una enorme aranya amb 8 grans  potes i un cos petit, la qual porta una gran bossa amb els ous de les cries.

Material: Bronze, acer inoxidable i marbre.

Tècnica: fossa i l’assamblatge.

Tipologia: dempeus

Composició: tancada ( perquè les potes s’arquejen cap a dintre com protegint els ous ) i bastant simètrica tot i que és una mica irregular.
Està feta per ser vista per tots costats. Predominen les línies corbes ( recorden a els arc apuntats de les catedrals gótiques ) i el cos es bastant arrodonit.
Hi ha contrast entre la fragilitat de les potes  i la postura amenaçant de l’aranya per tal de protegir els seus ous.  dóna sensació de protecció.
Sembla que estigui en un equilibri difícil.

Textura: és una superfície rugosa, està formada per moltes plaques superposades.

Llum: crea clarobscurs degut a la seva textura irregular. L’ombra que projecta la fa semblar bastant real.

Moviment: predominen les línies corbes que produeixen sensació de moviment. lleugeresa.

Expressivitat: en té molta ja que té un posat desafiador i en contrast molt maternal. Expressa l’interior de l’artista i està carretada de símbologia.


ANÀLISI ESTIL·LÍSTIC:

Estil: expresionista, perquè expressa la protecció de la mare cap els ous i també és simbolista perquè representa la mare de l’autora. També hi ha crítics que la consideren surrealista perquè expressa els seus traumes infantils, vivències i emocions més profundes

Antecedents i influències: quan comença amb l’art té contacte amb el surrealisme, l’expressionisme i amb l’art primitiu ja que el seu marits era historiador.
Se la relaciona amb Frida Kahlo.

Altres obres de l’autora: altres escultures d’aranyes situades a diverses ciutats del món (Maman forma part de la sèrie d’escultures anomenada Spider)


FUNCIÓ I SIGNIFICAT:

Significat: es un homenatge a la seva mare. Veu a les aranyes com una cosa positiva i ho relaciona amb la mare. La mare tenia un negoci de tapissos i això també l’ajuda a relacionar-la amb l’aranya.
Li fa un homenatge a la mare per un trauma infantil ja que el seu pare volia un nen i com que era una dona la menypreava, a part el pare tenia un afer amb l’institutriu, quan va morir la mare l’institutriu volía fer-li de mare.
També és diu que hi ha duplicitat entre la posició amenaçadora i protectora  de l’aranya així com amb la vida i la mort (la vida dels ous i la mort que es capaç de provocar l’aranya per protegir-los) ...fragilitat però captura les seves preses....

Funció: estètica i decorativa, li encarreguen per decorar l’espai exterior del Museu Guggenheim de Bilbao, però també simbólica, expressiva i terapèutica ja que li serveix a l’autora  per reconstruir i alliberar-se dels seus records, emocions i traumes del passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada