dimecres, 9 de maig del 2012

NIT DE LLUNA




Títol: Nit de lluna
Autor: Cristòfol, Leandre
Localització: MNAC (Barcelona)
Dimensions: 71 x 40 cm
Cronologia: 1935


Context històric:
A Catalunya: estem a la segona república, any previ a la Guerra Civil. Època de molota tensió. Espanya estava dividida en republicans i franquistes.
Internacionalment: període d'entre guerres, revolució russa, crac del 29 i pujada del feixisme. pot ser estaria més bé una mica més redactat
L'autor va començar la seva formació com a fuster i ebenista i això el va fer iniciar a l'escultura  amb fusta. Entra en contacte amb el surrealisme i la guerra civil farà que la seva activitat s'aturi durant uns quants anys.

Anàlisi formal

  • Descripció: no és figuratiu. És una Escultura formada per 3 peces de fusta: un ou de sargir, un fus de filar i una plataforma circular pintada de blau.
  • Forma: exempta
  • Material: fusta
  • Tècnica: talla i assemblatge (unir diferents materials i objectes per aconseguir un efecte tridimensional)
  • Tipologia: no figuratiu
  • Composició: molt senzilla. Creada a partir dels 2 únics elements.  Destaca la línea diagonal del fus i les circulars de l'ou i de la plataforma.  Hi ha un efecte tridimensional i la podem mirar des de tots els punts de vista però segons l'autor, està pensada per ser vista frontalment ja que l'original està dins d’una vitrina. La composició de l'original es tancada ja que està pensada per estar a dins de la vitrina. Hi ha un contrast entra la rigidesa de la línea recta de la diagonal del fus l i la corba de l'ou,  i de la plataforma formes circulars, etc.
  • Moviment: el poc que hi ha el donen les formes circulars i cilíndriques de l'ou i la plataforma i la diagonal del fus.
  • Expressivitat: expressa el món interior de l'artista, els seus records d'infantesa.
  • Llum: La fusta és natural i la llum es reparteix de manera uniforme, i crea alguna ombra a la plataforma. En l'original, la fusta clara, ressalta , més il·luminada que el fons negre de la vitrina.
  • Policromia: la base està pintada de color blaus, la resta és fusta natural.


Anàlisi estilístic

  • Estil: surrealisme. moviment inicialment literari que surt a partir d'uns manifests  Manifest surrealista d’André Bretonque donen sortida lliure al subconscient, records, somnis). Dins del surrealisme pertany al corrent automatista, que es caracteritza per la transformació d'objectes quotidians en  objectes poètics. A vegades, poden ser objectes abstractes que surten del subconscient o de l'atzar.
  • Antecedents: la seva formació com a fuster ja que utilitza la fusta com a element principal. També el dadaisme ( com ara de  Duchamp, ) i també el surrealisme automatista de Miró concretament les seves escultures objecte.
  • Influències: poemes objecte de Joan Brossa.
  • Altres obres de l'autor: Aureola astral (molt relacionada amb aquesta obra ja que evoca els records del seu pare. El títol complert és: L’aurèola astral i impassible està a punt de sortir)

Funció i significat


  • Funció: estètica i decorativa. Van fer una exposició a Lleida anomenada Logicofobista. Es va presentar a aquesta exposició. També té la funció simbòlica d'evocar records d'infantesa i familiars de l'autor i les formes de vida rurals que s’estaven perdent i la seva família.
  • Interpretació: Obra no figurativa i simbòlica. Representa un fus de filar i un ou de sargir i reprodueix el món de l’inconscient de l’artista. El títol ve donat perquè la seva mare cosia a les nits de Lluna i per tan està dedicat a la seva mare. I  també als seus records d'infantesa al Mas d'Os de Balaguer, en un ambient rural. Aquesta obra s'ha d'associar amb l'altra, l'aurèola que representava el seu pare a partir de l’esberlador de les canyes que ell utilitzava. Ell escull aquests objectes perquè li fan pensar en els seus pares i li recorden la seva infantesa .Per ell era un record però la gent li va donar un significat surrealista, encara que a ell això ja li va estar bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada